Mieskuoro Metsot

Tietoa Metsoista

Tutustu tarkemmin Mieskuoro Metsoihin.

0 +
Harjoitusta
0 +
Laululeiriä
0 +
Esiintymistä

Kokoonpano

Ykköstenorit

Markku Auvinen

Markku Wacklin

Pekka Simonen

Timo Lehtinen

Pauli Vehniäinen

Kakkostenorit

Pertti Ruotsalainen

Teuvo Piilola

Hannu Penttinen

Rafael Koivusalo

Mikko Karvinen

Tapani Mäkinen

Vesa Pajari

 

Ykkösbassot

Ilkka Björk

Kari Piltonen

Risto Eronen

Aapo Vainio

Mikko Hiiro

Aarto Korkki

Kalevi Tuohesmaa

Esko Kaipiainen

Kakkosbassot

Pertti Anttonen

Pentti Wacklin

Jouni Kettunen

Tapio Kunnela

Jussi Hintikka

Metsojen Historia

Äänekosken Mieslaulajat on perustettu v. 1936 ja Suolahden Mieslaulajat v. 1946. Ajatus Äänekosken ja Suolahden Mieslaulajien yhdistymisestä alkoi kehittyä 1990-luvun lopulla. Silloinen Suolahden Mieslaulajien johtaja Irma Lappi – Lahtinen ilmoitti luopuvansa kuoronjohtajan tehtävästä ja Suolahden mieskuorolle syntyi akuutti johtajapula. Äänekosken Mieslaulajien johtajana toimi tuolloin Veikko Nuuhkarinen – aika oli otollinen yhteistyölle. Niinpä v. 1998 Suolahden ja Äänekosken mieslaulajat alkoivat harjoitella yhdessä Veikko Nuuhkarisen johdolla. Näin saatiin kokoon yli 40 laulajan joukko. Yhdessä toteutettiin kaksi Talvisodan 60-vuotismuistokonserttia Suolahti – salissa ja Jyväskylän Paviljongissa täysille saleille.

Kesällä 2000 kuorolaiset tekivät onnistuneen tutustumismatkan Viroon Lihulan Meeskoorin vieraana. Tutustuminen sujui sopuisasti laulun ja viihtymisen sekä hyvien antimien merkeissä. Lihulan Mieskoor oli jo aiemmilta vuosilta Suolahden Mieskuoron ystävyyskuoro. Vuosina 2001–2002 kuorolle suuri ponnistus oli järjestää Jori Malmsten – aiheiset konsertin Suolahdessa, Äänekoskella, Laukaassa ja Viitasaarella. Näissä konsertissa oli mukana myös Ilmavoimien soittokunta.

Kun kuorojen yhteiselo tuntui sujuvan mallikkaasti, päätettiin perustaa kokonaan uusi kuoro – Mieskuoro Metsot. Kuoron nimestä järjestettiin kilpailu, jonka pohjalta nimeksi valittiin Suolahden veteraanilaulaja kakkosbasson Eero Ahon ehdotus. Nimiehdotuksia tuli yhteensä 64. Metsojen ensimmäiseksi johtajaksi tuli Veikko Nuuhkarinen ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin kakkosbasso Juha Varteva. Ensimmäisenä toimintavuotenaan v. 2003 sai Mieskuoro Metsot vieraakseen ruotsalaisen Skara Manskörin. Ja kansainvälinen toiminta jatkui v. 2004, kun kuoro sai vieraakseen Lihulan Mieskoorin Virosta.

Vuonna 2004 saimme kuoronjohtajaksi Kimmo Tuurin Jyväskylästä. Kimmo sai johdettavakseen yli 40 mieslaulajaa. Merkittävä kuorotapahtuma oli, kun Metsot yhdessä Ilmavoimien soittokunnan kanssa toteuttivat v. 2006 Viron Metsäveljien laulut – konsertin Suolahti-salissa ja Saarijärvellä. Konsertit olivat menestys ja Suolahti-salilla paikalla oli edustus myös Viron suurlähetystöstä. Kansainvälinen toiminta jatkui Kimmon johdolla kuoron vierailuilla Skarassa v.2008 ja Önsköldsvikissä v.2014.

Metsojen oma Norppa -kvartetti on ollut yksi suosittu esiintyjäryhmä kuoron konserteissa. Kimmon kuoronjohtajakauden aikana muodostui Metsojen Vappukonsertista pitkäaikainen ja suosittu tapahtuma. Kuoron joulu- ja vappukonsertit ovatkin olleet tärkeitä kuoron vuotuisessa toiminnassa. Kuoro on esiintynyt myös lukuisissa Itsenäisyyspäivän ja Uuden Vuoden juhlissa. Kuoro on ollut myös toivottu esiintyjä myös useissa kaupungin ja seurakunnan tapahtumissa. Metsot on esiintynyt myös SM-sarjan koripallo-ottelun yhteydessä ja SM hiihtojen avajaisissa 2018.

Mieskuoro Metsot osallistui myös v. 2010 Kimmon kuoronjohtajan päättötyön isoon resitaaliin Taulumäen kirkossa. Yhden vuoden kuoronjohtajan sijaisena toimi Timo Laakso Kimmon opiskellessa Ranskassa. Kimmon kuoronjohtajuus Metsoissa jatkui aina vuoteen 2018, jolloin hän siirtyi Mieskuoro Sirkkojen johtajaksi Jyväskylään.

Kuoron puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2004 alkaen Markku Auvinen, joka on laajojen kontaktiensa myötä vienyt kuoroa uusiin yhteistyökuvioihin. Markun ansiokas pesti jatkuu edelleen.

Kuorolla on ollut yhteistyökumppaneita ja esiintymisiä mm. Kurikan Nuijamiesten, Alavuuden Mieskuoron, Sonoren ja Sonorettesin, Kyläpelimannien, Ala-Keiteleen Musiikkiopiston, Jonna Ortjun, Lumous- kuoron sekä Naiskuoro Vappujen kanssa. Viimeinen Vappukonsertti v. 2022 toteutettiin yhdessä suositun laulajan Leif Lindemanin kanssa. Mieleenpainuva esiintyminen on ollut myös Pihtiputaan Keihäskarnevaalien 50-vuotisjuhlien pääjuhlassa 2021.

Kun Kimmo Tuuri siirtyi suurempiin saappaisiin Sirkkojen johtajaksi, oli edessä uuden kipparin etsiminen Metsoille. Ehdokkaita oli kolme, joista Metsot valitsivat johtajakseen energisen Merja Kopare-Närhin.

Merjan myötä kuoro on saanut uutta ilmettä ilmaisuunsa, ja konsertit ilman pönötystä kansion takana ovat jääneet jo minimiin. Nyt kun Mieskuoro Metsot on valmistautumassa 20-vuotisjuhlakonserttiin tulevat tulossa Lumous-kuoro, Kimmo Tuurin johtama Mieskuoro Sirkkojen kvartetti sekä Ala-Keiteleen Musiikkiopiston oppilaita. Kimmo tulee myös johtamaan Metsoja parin kappaleen osalta. Luvassa on varmaan kiintoisa tapahtuma.

Kuoron harjoitustiloina ovat olleet Asemakadun koulu, Telakkakadun koulu ja viimeisinä vuosina Suolahtisali. harjoituksia on ollut yhteensä n. 640, laululeirejä n. 40 ja esiintymisiä yli 120 kappaletta. Äänekosken kaupunki on ollut Metsoille tärkeä yhteistyökumppani järjestämällä harjoitustiloja ja avustamalla kuoroa. Metsot toimii Koskela opiston opintoryhmänä. Koskela mahdollistaa opiston lukuvuoden ajan harjoittelun kuoronjohtajan ohjauksessa kuorolle soveltuvassa tilassa.

Niin kuin useiden mieskuorojen laita on niin vuodet tekevät tehtäväänsä – ukkoontuminen on tosi asia myös Metsojen riveissä. Valitettavasti myös tuoni on korjannut viljaa usean lauluveljen kohdalla. Muistelemme heitä suurella sydämellä. Usko mieskuorolaulun voimaan ja tulevaisuuteen on vahva, kuten nimikkolaulumme ”Metsomiehiä” sanoissa seisoo: ” Me uskomme lauluun, sen tenhoon ja taikaan, se rauhoittaa mielemme ja hymyn saa se aikaan”. Toivon mukaan nuoremmatkin laulusta kiinnostuneet löytävät tiensä Metsojen harjoituksiin ja toimintaan.

Tällä hetkellä näyttää hyvältä: kuorossa on hyvä henki ja Metsoihin on tullut mukaan uusia lauluveljiä. Lisäkään ei tietysti tee pahaa. Metsot toivottavat kaikki tervetulleiksi Merjan johdolla kuoroharjoituksiin joka maanantai.